1. Ligging en Streek
De wijnstreek Cahors behoort tot het Zuidwesten van Frankrijk, ligt officieel in de Midi-Pyrénées en specifiek in het departement Lot (Quercy).
De wijngaarden situeren zich op ongeveer 200 km ten Oosten van Bordeaux. Het herkomstgebied omvat 45 gemeenten rond de stad Cahors.
2. Geschiedenis
De wijngaarden van Cahors zijn één van de oudste wijngaarden van Frankrijk.
De wijn kreeg snel een goede reputatie bij de Engelsen die het “zwarte wijn” noemde.
Ze waren ook erg geliefd bij de wereldleiders, zoals François 1ste en Peter de Grote van Rusland en stelde in die periode de wijnproductie van Bordeaux volledig in de schaduw.
In 1877 werden ook de wijngaarden van Cahors verwoest door de phylloxera.
Wijnactiviteit is er altijd gebleven, ook in moeilijke tijden, weliswaar zeer beperkt.
Men mag gerust stellen dat er vlak na de Tweede Wereldoorlog geen goede Cahors wijnen gemaakt werden. Alles ging op in anonieme bulkwijn.
Al snel kwam daar verandering in. In 1947 werd de energieke coöperatie van Parnac opgericht. Deze coöperatie slaagde erin het verdere verval af te remmen.
Hun doel was de Malbec, als druif van Cahors, te doen herleven. Het was bij een wijnboer uit Bordeaux dat ze de planten gingen halen. Deze liggen nog steeds aan de basis van de huidige wijngaarden.
Deze inspanningen leidden tot de promotie tot V.D.Q.S. in 1951.
De vorst van 1956 zorgde ervoor dat de Cahors wijnen een nieuwe klap kregen. Praktisch de totale aanplant werd vernietigd door de strenge vorst. Op aandrang van de coöperatie werden de vernietigde wijngaarden op grote schaal opnieuw beplant met de Auxerrois (Malbec). De nieuwe variëteit bracht een duidelijke kwaliteitsverbetering van de wijnen tot stand, op weg naar de AOC-status.
In 1971, wanneer Cahors de AOC-erkenning krijgt, zijn er slechts 440 hectare bebouwd.
Vandaag de dag is dit gebied vertienvoudigd.
3. AOP
De AOP laat enkel rode wijn toe. Momenteel zijn er ca. 4.600 ha wijngaarden. Onder het motto: meer finesse, meer “rijke” wijnen, heeft de AOC Cahors één van de strengste wetsbepalingen van Frankrijk:
- opbrengsten beperkt tot 50 hectoliter wijn per hectare wijngaard
- een natuurlijk alcoholpercentage van minimaal 10,5 %
- een duidelijke overwicht geven aan de Malbec, als de originele druif uit de Lot-vallei
In werkelijkheid is dit voor de Cahors ook een noodzakelijke stap om duidelijke concurrentie te kunnen aangaan met de Argentijnse tegenhanger die vandaag succes oogst.
4. Bodem
De terrassen van de vallei
De vallei van de Lot is verdeeld in drie terrassen, opgebouwd uit slib afkomstig uit het Centraal Massief. Hoe meer men stijgt, hoe meer de bodem gedraineerd is. De eerste terrassen, dicht bij de rivier zijn die van de zachte en fruitige wijnen.
De tweede reeks terrassen geeft de wijn een meer vlezig karakter.
De derde reeks terrassen en ook de zogenaamde “Grèzes”, een bodem die bestaat uit kalksteen, bezorgt de meest waardevolle Cahors, die het best in aanmerking komt voor lange bewaring.
5. Klimaat
Het klimaat in de Cahors wordt beïnvloed door de Oceaan, maar is ook onderhevig aan mediterrane invloeden. Er is minder neerslag dan in de Bordeauxstreek. In de herfst waait er een warme en droge lucht uit het zuiden, die de druiven ideaal begeleidt tot volledige rijping.
6. Druivenrassen
Cahors is het terroir van de malbec. Oorspronkelijk beter gekend onder de naam Auxerrois. Ter plaatse wordt ze ook de Cot genoemd en nog een andere benaming is Pressac.
Vandaag kiest men resoluut voor de naam Malbec, enerzijds om duidelijkheid te creëren naar de buitenwereld en de wijnkenners, anderzijds om aan te tonen dat er in Europa op één plaats kwaliteitswijn geleverd wordt op basis van dit ras.
In de Cahors kan malbec als monocépage gebruikt worden, of in een samenstelling met minstens 70 % Malbec.
De andere toegestane druivenrassen zijn:
- merlot (maximum 20%
- tannat (maximum 20%)
- Jurançon Noir (maximum 10 %)
7. Karakteristieken
De Malbec bevat uit zichzelf veel tannines en kleurstof. Met daarbovenop de condities van de bodemgesteldheid en het microklimaat, levert dit een diep-donkerrode wijn op die bijna zwart lijkt. Het zijn robuuste wijnen.
De weinige witte en roséwijnen die er gemaakt worden zijn geen AOP wijnen maar worden verkocht als Vin de Pays du Lot en worden gemaakt van viognier en/of chasselas. De laatste jaren is er ook hier redelijk wat aanplant van chardonnay.