Vallée du Lot – een streek vol specialiteiten.

Vallée du Lot – een streek vol specialiteiten.

ROCAMADOUR AOC

Deze pure geitenkaas van rauwe, volle melk wordt na de productie gerijpt volgens de tradities van de “Appellation d’Origine Contrôlé” (gegarandeerde herkomstbenaming).

Deze witte kaas heeft een dunne, geribbelde en zachte korst. De kaas is zacht smeltend en de korst smaakt naar crème en boter.

Rocamadour kan vers, droog, romig of warm gegeten worden, in een salade of op een stukje notenbrood met honing. Deze kaas kan uitstekend worden gegeten met een Cahors-wijn.

BOERENLAM UIT DE QUERCY

Het boerenlam uit de Quercy, dat op de kalkplateaus gefokt wordt en gevoed wordt met moedermelk, hooi en graanvlokken, zorgt voor een smakelijk, fijn en mals stukje vlees.

De kwaliteit van dit ras uit de Quercy is dusdanig bekend en erkend dat deze lammen met zwarte oogvlekken 25 jaar geleden als eerste een label kregen in Frankrijk.

NOTEN UIT QUERCY

Notenbomen en notenboomgaarden hebben altijd al deel uitgemaakt van de geschiedenis en het landschap van deze streek. Ze hebben in de loop der tijd hun plek gevonden en van het notenrapen een echte teelt gemaakt.

Droog, vers, in olievorm of in gebak; noten bieden ons verschillende mogelijkheden…

TRUFFELS

De zwarte truffel die in de Lot geraapt wordt, draagt de naam Tuber melanosporum. Deze geurende champignon, die met behulp van een hond of een varken geraapt wordt, is de trots van de gastronomie van de Quercy.

De truffel wordt vooral bereid als omelet of met ganzenlever en wordt door fijnproevers gewaardeerd die er graag tijdens familiegelegenheden of feestmalen van genieten.

Van december tot maart kunt u een bezoekje brengen aan de wereldwijd bekende markt van Lalbenque, op een aantal kilometers van Cahors, of de markt van Limogne in de Quercy.

GANZEN- OF EENDENLEVER

Ganzenlever werd door de Romeinen ingevoerd in Frankrijk, en heeft in de Lot zijn plek gevonden.

De bekendheid van deze zwemvogels uit de Lot gaat veel verder dan de grenzen van het departement: de authentieke tradities van de fokkerij en de voedingsmethoden gaan samen met een regionale know-how om kwaliteitsgaranties te kunnen bieden, en…. een ongekende smaak.

MELOEN UIT DE QUERCY

Een meloen uit de Quercy, ideaal voor allerlei kookkunsten, wordt uitgekozen op basis van zijn licht glanzende, matte schil, de barsten op zijn steel, het gewicht en zijn typische geur.

Thuis kunt u de meloen in parten gesneden serveren, in de vorm van balletjes bij het aperitief, of in blokjes in de braadpan, samen met vlees of vis. Als dessert? Natuurlijk, meloen is heerlijk licht en fris, en ideaal als afsluiting van een maaltijd. 

De heuvels van de Quercy, die op het zuiden liggen, zijn ideaal voor de productie van deze meloenen met hun oranje, zachte, sappige, zoete en heerlijk ruikende vruchtvlees.

SAFRAAN UIT DE QUERCY

10 Jaar geleden werd de kweek van safraan in de Quercy nieuw leven ingeblazen door gepassioneerde kwekers uit de streek. Al het werk gebeurt met de hand, van het plukken van de bloemen tot de verwerking ervan. De safraan is verkrijgbaar in de vorm van stempels die zorgvuldig zijn uitgezocht en gedroogd, wat de rijke aroma ervan verklaart, die sterker is dan die van safraan in poedervorm.

Safraan uit Quercy wordt in de plaatselijke recepten gebruikt, zowel in zoete als hartige gerechten. Ontdek dit bijzondere kruid tijdens de bloeiperiode in oktober.

CROUSTILOT

De broodcorporatie van de Lot (“Confrérie du pain du Lot) is in 1996 opgericht. Het is een keten van 8 graanverbouwers, 2 meelhandelaren en 3 bakkers.

Het “Croustilot” brood is een brood zonder toegevoegingen, gemaakt met tarwe uit de Lot. De enige ingrediënten zijn: tarwe uit de Lot, water, zout en  gist.

Croustilot wordt als baguette gemaakt (de “Croustinoise”), of als broodbol van 500g of 1Kg (“Croustilot”).

Dit brood is de trots van de bakkers die het op traditionele manier maken; het wordt langzaam gebakken, zonder chemische toevoegingen.

Het brood heeft een unieke geur en kan een week worden bewaard.