Cahors

Cahors

0.000
Cahors
Pont Valentre
Contact Informatie
Centre de Cahors , Cahors 46042, France
Details

Cahors is de hoofdstad van de Lot en is omgeven door heuvels. Cahors is ontstaan in de Romeinse tijd en groeide in de Middeleeuwen uit tot een belangrijk financieel centrum. De binnenstad vertoont nog heel wat verschillende gerestaureerde Middeleeuwse huizen. In het midden van het historische centrum staat de monumentale Saint-Etienne kathedraal met haar Byzantijns geïnspireerde koepels. Vlakbij de kerk wordt op zaterdagochtend een kleurrijke Franse markt gehouden met typische producten van de streek. Cahors staat ook bekend om zijn ‘geheime tuinen’ die verstopt liggen in de oude wijken. Met een plattegrond kun je een route volgen die langs 30 tuintjes voert.

De Pont Valentré is één van de mooiste middeleeuwse bruggen in Cahors. Met drie stoere torens om de overgang van de rivier te controleren. Daarnaast is de brug door Unesco opgenomen als Werelderfgoed. De bouw van de Pont Valentré begon in 1308 en duurde bijna een halve eeuw. Volgens de legende zou een wanhopige bouwmeester zijn ziel aan de duivel hebben beloofd, in ruil voor hoop. Na de voltooiing wilde de man onder zijn belofte uitkomen en bedacht een list. Uit wraak liet de duivel ’s nachts een bouwsteen uit de middelste toren vallen. Hoe vaak men hem ook terug plaatste de steen viel telkens weer naar beneden. Toen de brug in de 19e eeuw werd gerestaureerd werd de bewuste steen voorzien van een beeldje van een duivel.

TIP : “Pont remarquable du Sud de la France” : Sinds 2012 maakt de brug deel uit van dit label. Pas sinds 1995 is de brug verboden voor alle verkeer.