Moissac

Moissac

Moissac_Abbaye
Moissac_port
Contact Informatie
Rue de l'Abbaye , Occitanië 82200, France
Details

 

De abdij van Moissac, ingeschreven door Unesco op de werelderfgoedlijst en geklasseerd als Grootse site van de Midi-Pyrénées, is bekend om zijn portaal en zijn klooster, waarvan de architectuur een meesterwerk van romaanse kunst is.

Het zuidelijke portaal van de Saint-Pierrekerk is een echt juweel uit de 12e eeuw en toont een fijn gebeeldhouwd timpaan dat Christus Koning voorstelt en de Apocalyps volgens Johannes. Binnen in het gebouw krijgt de bezoeker een koor met een uit steen gehouwen afsluiting, een romaanse Christus uit de 12e eeuw, een Piëta, de Vlucht naar Egypte en een Graflegging uit de 15e eeuw aangeboden.

Een andere te bewonderen schat van deze abdij is het prestigieuze romaanse klooster met zijn 76 prachtig gebeeldhouwde kapitelen uit het einde van de 11e eeuw, waarvan de verhalende motieven heiligenlevens en Bijbelse scènes vertellen. Iets wat de bewondering van elke liefhebber van religieuze kunst opwekt! Een grote ceder van meer dan 200 jaar oud vervolledigt de charme en de sereniteit van het geheel. In de zuidwestelijke hoek van het klooster leidt een smalle trap naar de hoge zaal die zich in de klokkentoren van de abdijkerk boven de narthex bevindt: de romaanse Saint-Michelkapel.

Tijdens de zomerperiode ontvangt de stad Moissac culturele manifestaties zoals het Stemmenfestival in juli en klassieke muziekconcerten in juli en augustus.