Cahors in de Franse Sud-Ouest was ooit één van de belangrijkste wijnregio’s ter wereld. In haar ‘gouden’ 18e eeuw gingen de vaten ‘black wine’ uit de Cahors de hele wereld over. Er wordt nog steeds uitstekende wijn gemaakt. Nog steeds van Malbec, nog steeds zwartrood en krachtig, maar eleganter dan ooit.
De Malbec kennen we tegenwoordig vooral uit Argentinië, maar al in de 18de eeuw was de Malbec uit Cahors wereldberoemd. Via de rivier de Lot werden de vaten naar Bordeaux vervoert, en vandaaruit gingen ze de hele wereld over. Dieprode, krachtige wijn van de druif die ze in Cahors ‘Cot’ noemen. Vooral de Engelsen waren er dol op en noemden het ‘black wine’.
Daar kwam een abrupt einde aan toen in de 19de eeuw de druifluis de Europese wijngaarden vernietigde. Overal werden vervolgens Amerikaanse onderstammen aangeplant, die resistent zijn tegen de druifluis. De wijnboeren uit Cahors kozen een stam die niet goed paste bij de Malbec. Fataal. In de jaren die volgden verloren ze de concurrentieslag met Bordeaux.
Pas na de Tweede Wereldoorlog zijn de wijngaarden in Cahors er weer bovenop gekomen, maar diende zich een nieuw problem aan. De internationale wijndrinker prefereerde elegante, fruitige rode wijnen. De ‘Black Wine’ uit Cahors combineerde raspende tannine met een stevige houtrijping.
Inmiddels hebben de meeste wijnmakers uit de Cahors het licht gezien. Ze maken moderne ‘zwarte’ wijnen gemaakt met intense aroma’s van jam, bessen, drop. Nog steeds zwartrood, maar de tannine weten ze fraai te verzachten. De Cahors is klaar voor de concurrentiestrijd met de ‘Malbec voor beginners’ uit Argentinië.